Ruokalaakso-verkosto

Ruokalaakso-verkostossa toimii ihmisiä tieteen, opetuksen, kehityksen ja teollisuuden aloilta. Haluatko yrityksesi osaksi yhteistyöverkostoa? Ota yhteyttä!

Pohjois-Savon alkutuotannon ja elintarvikealan yhteistyöverkosto

Ruokalaakso on myös osa Pohjois-Savon alkutuotannon ja elintarvikealan yhteistyöverkostoa, joka tukee laaja-alaisesti ruokasektorin toimintaa ja kehittämistä.

Yhteistyöverkoston ydintoimijat ovat Itä-Suomen yliopisto (ravitsemustieteet), Savonia-ammattikorkeakoulu (ruokaliiketoiminnan vahvuusala), kehitysyhtiö SavoGrow’n elintarviketoimiala, Luonnonvarakeskus (Maaninka), Savon koulutuskuntayhtymä (Sakky), Ylä-Savon koulutuskuntayhtymä (Ysao) sekä ProAgria.

Lisäksi Pohjois-Savon ruokasektorilla toimii muita osaajia.

Verkostomme tarjoaa tutkimus-, kehitys-, opetus- ja asiantuntijapalveluita alkutuotannosta (marjojen ja kasvien tuotanto, maidon ja lihan tuotanto, kalan viljely) lähi- ja luomuruoan käytön tukemiseen, kiertotalouden, vastuullisuuden, ruokaturvallisuuden ja ihmisten ravitsemuksen huomioimiseen ruokaketjussa sekä elintarvikkeiden kehitykseen ja jalostukseen.

Palvelut, jalostus, tuotteistus

Edellä mainittuihin liittyen verkostostamme löytyy testaus- ja pilotointialustoja, kuten huuhtouma- ja pintavalumasimulaattori, lysimetrikenttä, biokaasututkimusalusta, urban farming -viljelyalustat, marjanviljelyn koetila, CowLab-tutkimusnavetta, Savon eläinsairaala, opetuskeittiöt, tuotekehitys- ja kuluttajatestitilat sekä kliininen ja elintarviketutkimuslaboratorio.

Pohjois-Savon yhteistyöverkoston toimintaa

  • Pitkäjänteisellä kehittämistyöllä Pohjois-Savosta gastronomian ja ruokamatkailun kärkialue 2020 (lue lisää)
  • Food Learning Export Network Ruokaketjun koulutus­vientiverkosto (lue lisää)
  • Tila-, laite- ja prosessisuunnittelupalvelusta apua elintarvikeyrityksen investointiin (lue lisää)
  • Uupuneet paristot tuottavat virtaa kasvinviljelyyn (lue lisää)
  • Kirjolohi ui rypsiöljylläkin – ekologista, taloudellista ja terveellistä (lue lisää)
  • Tarpeiden ja osaamisen kohtauttamista Ruokalaaksossa (lue lisää)
  • Mustaherukasta tuotekehityksen ja tutkimuksen kautta terveysvaikutteiseksi elintarvikkeeksi (lue lisää)
  • Suolistomallin mahdollisuudet tuotteiden terveyshyötyjen todentamisessa (lue lisää)

Yhteyshenkilöt

Alkutuotanto: Mikko Järvinen, mikko.jarvinen@luke.fi

Elintarvikkeet: Henna Lehikoinen, henna.lehikoinen@savonia.fi

Kesäkuun 2021 uutiskirje on ilmestynyt ja lähetetty tilaajille. Ruokalaakson ja Agri-Food -klusterin ensimmäinen  yhteinen uutiskirje on ilmestynyt ja lähetetty tilaajille sekä klusterin jäsenten yhteyshenkilöille. Uutiskirje ilmestyy 3-4 kuukauden välein, painottuen ainakin aluksi...

[vc_video link='https://www.youtube.com/watch?v=Ed-RCLQaKAw']   Osa 4 - Elintarvikkeet globaaleilla markkinoilla Kuluttajien makumieltymykset  ja -tottumukset vaihtelevat maantieteellisen sijainnin mukaan. Mitä elintarvikeyrityksen kannattaa pohtia globaaleilla markkinoilla? Mitä kaikkea elintarvikkeen alkuperä voi tarkoittaa? Elintarvikkeet markkinoilla -videosarjan viimeisessä...

Maaliskuun 2021 uutiskirje on ilmestynyt ja lähetetty tilaajille. Ruokalaakson uutiskirje on ilmestynyt Ruokalaakso-hankkeen aikana noin kahden kuukauden välein. Uutiskirjeessä on kerrottu Ruokalaakson kuulumisista, ajankohtaisista asioista sekä tulevista tapahtumista. Jatkossa uutiskirje ilmestyy...

Yhtenä Ruokalaakso-hankkeen tavoitteena on ollut elintarvikealan osaamisen lisääminen laatu- ja elintarviketurvallisuusjärjestelmistä. Kyseisiin järjestelmiin liittyen Ruokalaakson toimija SavoGrow järjesti hankkeessa kolme elintarvikeyrityksille suunnattua maksutonta tilaisuutta: 22.4.2020     Ruokalaakson elintarviketurvallisuusseminaari (½pv). Toteutus yritysyhteistyönä, aiheena...

[vc_video link='https://www.youtube.com/watch?v=LP-0AdNIBQg']   Osa 3 - Brändit ja brändimielikuvat Mitä brändin avulla tavoitellaan? Mitä se kertoo kuluttajalle? Millaisia mielikuvia kuluttajat liittävät brändeihin? Elintarvikkeet markkinoilla -videosarjan kolmannessa osassa käsitellään brändiä sekä brändimielikuvia. Tekstityksen pois tai...

Suomelle terveyttä ja kestävää kehitystä edistävä elintarviketutkimuksen strategia   Aika on kypsä Suomen ruokajärjestelmän muutokselle. VTT, Helsingin, Turun ja Itä-Suomen yliopistot, Luonnonvarakeskus, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja Ruokavirasto määrittivät elintarviketutkimukselle suunnan, joka...

[vc_video link='https://www.youtube.com/watch?v=DQA_gCRTn7Q']   Osa 2 - Arvolupaus ja segmentointi Mikä on arvolupaus ja miten se muodostuu? Miten segmentointia tehdään? Ruokalaakson Elintarvikkeet markkinoilla -videosarjan toisessa osassa käsitellään arvolupauksen muodostumista sekä segmentointiprosessia. Seuraavissa osissa käsitellään...

[vc_video link='https://www.youtube.com/watch?v=eI4PjdZTUko']   Osa 1 - Kokemuksellinen tuote Miksi kokeileminen on tärkeää? Mistä kaikesta tuotteen arvo muodostuu? Ruokalaakson Elintarvikkeet markkinoilla -videosarjan ensimmäisessä osassa käsitellään, millaisesta tuotteesta on kyse ja miten kokemus tuotteesta syntyy....