Ruokalaakso-verkosto

Ruokalaakso-verkostossa toimii ihmisiä tieteen, opetuksen, kehityksen ja teollisuuden aloilta. Haluatko yrityksesi osaksi yhteistyöverkostoa? Ota yhteyttä!

Pohjois-Savon alkutuotannon ja elintarvikealan yhteistyöverkosto

Ruokalaakso on myös osa Pohjois-Savon alkutuotannon ja elintarvikealan yhteistyöverkostoa, joka tukee laaja-alaisesti ruokasektorin toimintaa ja kehittämistä.

Yhteistyöverkoston ydintoimijat ovat Itä-Suomen yliopisto (ravitsemustieteet), Savonia-ammattikorkeakoulu (ruokaliiketoiminnan vahvuusala), kehitysyhtiö SavoGrow’n elintarviketoimiala, Luonnonvarakeskus (Maaninka), Savon koulutuskuntayhtymä (Sakky), Ylä-Savon koulutuskuntayhtymä (Ysao) sekä ProAgria.

Lisäksi Pohjois-Savon ruokasektorilla toimii muita osaajia.

Verkostomme tarjoaa tutkimus-, kehitys-, opetus- ja asiantuntijapalveluita alkutuotannosta (marjojen ja kasvien tuotanto, maidon ja lihan tuotanto, kalan viljely) lähi- ja luomuruoan käytön tukemiseen, kiertotalouden, vastuullisuuden, ruokaturvallisuuden ja ihmisten ravitsemuksen huomioimiseen ruokaketjussa sekä elintarvikkeiden kehitykseen ja jalostukseen.

Palvelut, jalostus, tuotteistus

Edellä mainittuihin liittyen verkostostamme löytyy testaus- ja pilotointialustoja, kuten huuhtouma- ja pintavalumasimulaattori, lysimetrikenttä, biokaasututkimusalusta, urban farming -viljelyalustat, marjanviljelyn koetila, CowLab-tutkimusnavetta, Savon eläinsairaala, opetuskeittiöt, tuotekehitys- ja kuluttajatestitilat sekä kliininen ja elintarviketutkimuslaboratorio.

Pohjois-Savon yhteistyöverkoston toimintaa

  • Pitkäjänteisellä kehittämistyöllä Pohjois-Savosta gastronomian ja ruokamatkailun kärkialue 2020 (lue lisää)
  • Food Learning Export Network Ruokaketjun koulutus­vientiverkosto (lue lisää)
  • Tila-, laite- ja prosessisuunnittelupalvelusta apua elintarvikeyrityksen investointiin (lue lisää)
  • Uupuneet paristot tuottavat virtaa kasvinviljelyyn (lue lisää)
  • Kirjolohi ui rypsiöljylläkin – ekologista, taloudellista ja terveellistä (lue lisää)
  • Tarpeiden ja osaamisen kohtauttamista Ruokalaaksossa (lue lisää)
  • Mustaherukasta tuotekehityksen ja tutkimuksen kautta terveysvaikutteiseksi elintarvikkeeksi (lue lisää)
  • Suolistomallin mahdollisuudet tuotteiden terveyshyötyjen todentamisessa (lue lisää)

Yhteyshenkilöt

Alkutuotanto: Mikko Järvinen, mikko.jarvinen@luke.fi

Elintarvikkeet: Henna Lehikoinen, henna.lehikoinen@savonia.fi

Ruokalaakson ensisijainen tavoite on luoda aktiiviseen yhteistyöverkostoon pohjautuva toimintamalli Pohjois-Savon elintarvikesektorin kehittämiselle. Vuoden 2019 aikana selvitimme hankkeen jälkeisen (2021-) toimintamallin muotoa ja sisältöä haastattelemalla yrityksiä ja muita toimijoita sekä vertailemalla...

Toukokuun 2020 uutiskirjeessä esiteltiin lyhyesti Ruokalaaksossa tehtyjä opinnäytetöitä ja opiskelijaprojekteja. Tutustu niihin tarkemmin tämän laajennetun artikkelin avulla. Opiskelijayhteistyö on näyttäytynyt Ruokalaaksossa eri alojen opinnäytetöiden ja opiskelijaprojektien muodossa. Kaksi Pro gradu –tutkielmaa...

Ruokalaaksossa on kevään aikana toteutettu kuluttajalähtöinen tuotekehityspilotti, jonka tavoitteena on kehittää yrityksille tarjottavia tuotekehitys- ja kuluttajatutkimuspalveluita sekä mallintaa asiantuntijatahojen välistä yhteistoimintaa. Käytännössä pilotilla edistetään yritysten tuotekehitysprosessien hallintaa, kuluttajaymmärrystä ja kilpailukykyä...

Webinaarivartti: Vaihtoehtoisia teknologioita elintarviketurvallisuuden parantamiseen Torstai 4.6. klo 13:00 - 13:15 Ruokalaakso järjestää torstaina 4.6. klo 13:00 alkaen webinaarivartin, jossa esitellään vaihtoehtoisia teknologioita elintarviketurvallisuuden parantamiseen. Asiantuntijana webinaarissa toimii Ruokalaakson elintarviketeknologi Tommi Laaksonen,...

 Webinaarivartti: Elintarvikeväärennökset lainsäätäjän näkökulmasta Ruokalaakso järjesti perjantaina 24.4. webinaarin elintarvikeväärennöksistä lainsäätäjän näkökulmasta. Asiantuntijana professori Katja Lindroos. Tallenteelta löytyvät myös vastaukset kysymyksiin, joita ei webinaarin live-osuuden aikana ehditty käsitellä! Alkuperäinen esityspäivä: Perjantai 24.4.2020   Tallenne...

Tule mukaan kotitestaajaksi! Ruokalaakso hakee tuotetestaajia yrttipohjaisten tuorepestojen kuluttajatutkimukseen, jossa tavoitteena on saada kuluttajien kotioloissa raportoimia näkemyksiä ja kokemuksia pesto-tuotteiden  kulutus- ja käyttötottumuksista sekä selvittää niiden miellyttävyyttä ja hyväksyttävyyttä. Tutkimukseen...

Oletko kiinnostunut omasta ravitsemuksestasi ja hyvinvoinnistasi? Kuuluvatko marjatuotteet ruokavalioosi? Henkilökohtaisen hyvinvoinnin arvostus näkyy nykypäivänä yhä enemmän suomalaisten ruokavalinnoissa, sillä yhä useammin kuluttajia kiinnostaa ruoan alkuperä, valmistusmenetelmät ja raaka-aineet sekä näiden...

Ruokaketjun toimijoiden kohtaamis- ja verkostoitumistapahtuma löysi korvaavan ajankohdan syksyltä. Lähituotteilla makua lautasille on koko ruokaketjun toimijoiden kohtaamis- ja verkostoitumistapahtuma. Tapahtuman uusi ajankohta on torstaina 8.10.2020 klo 14:00-17:00, ja se järjestetään alkuperäisen...

Ruokalaakson ensisijainen tavoite on luoda aktiiviseen yhteistyöverkostoon pohjautuva toimintamalli Pohjois-Savon elintarvikesektorin kehittämiselle. Vuoden 2019 aikana selvitimme hankkeen jälkeisen (2021-) toimintamallin muotoa ja sisältöä haastattelemalla yrityksiä ja muita toimijoita sekä vertailemalla...