Ruokalaakso-verkosto

Ruokalaakso-verkostossa toimii ihmisiä tieteen, opetuksen, kehityksen ja teollisuuden aloilta. Haluatko yrityksesi osaksi yhteistyöverkostoa? Ota yhteyttä!

Pohjois-Savon alkutuotannon ja elintarvikealan yhteistyöverkosto

Ruokalaakso on myös osa Pohjois-Savon alkutuotannon ja elintarvikealan yhteistyöverkostoa, joka tukee laaja-alaisesti ruokasektorin toimintaa ja kehittämistä.

Yhteistyöverkoston ydintoimijat ovat Itä-Suomen yliopisto (ravitsemustieteet), Savonia-ammattikorkeakoulu (ruokaliiketoiminnan vahvuusala), kehitysyhtiö SavoGrow’n elintarviketoimiala, Luonnonvarakeskus (Maaninka), Savon koulutuskuntayhtymä (Sakky), Ylä-Savon koulutuskuntayhtymä (Ysao) sekä ProAgria.

Lisäksi Pohjois-Savon ruokasektorilla toimii muita osaajia.

Verkostomme tarjoaa tutkimus-, kehitys-, opetus- ja asiantuntijapalveluita alkutuotannosta (marjojen ja kasvien tuotanto, maidon ja lihan tuotanto, kalan viljely) lähi- ja luomuruoan käytön tukemiseen, kiertotalouden, vastuullisuuden, ruokaturvallisuuden ja ihmisten ravitsemuksen huomioimiseen ruokaketjussa sekä elintarvikkeiden kehitykseen ja jalostukseen.

Palvelut, jalostus, tuotteistus

Edellä mainittuihin liittyen verkostostamme löytyy testaus- ja pilotointialustoja, kuten huuhtouma- ja pintavalumasimulaattori, lysimetrikenttä, biokaasututkimusalusta, urban farming -viljelyalustat, marjanviljelyn koetila, CowLab-tutkimusnavetta, Savon eläinsairaala, opetuskeittiöt, tuotekehitys- ja kuluttajatestitilat sekä kliininen ja elintarviketutkimuslaboratorio.

Pohjois-Savon yhteistyöverkoston toimintaa

  • Pitkäjänteisellä kehittämistyöllä Pohjois-Savosta gastronomian ja ruokamatkailun kärkialue 2020 (lue lisää)
  • Food Learning Export Network Ruokaketjun koulutus­vientiverkosto (lue lisää)
  • Tila-, laite- ja prosessisuunnittelupalvelusta apua elintarvikeyrityksen investointiin (lue lisää)
  • Uupuneet paristot tuottavat virtaa kasvinviljelyyn (lue lisää)
  • Kirjolohi ui rypsiöljylläkin – ekologista, taloudellista ja terveellistä (lue lisää)
  • Tarpeiden ja osaamisen kohtauttamista Ruokalaaksossa (lue lisää)
  • Mustaherukasta tuotekehityksen ja tutkimuksen kautta terveysvaikutteiseksi elintarvikkeeksi (lue lisää)
  • Suolistomallin mahdollisuudet tuotteiden terveyshyötyjen todentamisessa (lue lisää)

Yhteyshenkilöt

Alkutuotanto: Mikko Järvinen, mikko.jarvinen@luke.fi

Elintarvikkeet: Henna Lehikoinen, henna.lehikoinen@savonia.fi

Ruokalaakson ensisijainen tavoite on luoda aktiiviseen yhteistyöverkostoon pohjautuva toimintamalli Pohjois-Savon elintarvikesektorin kehittämiselle. Vuoden 2019 aikana selvitimme hankkeen jälkeisen (2021-) toimintamallin muotoa ja sisältöä haastattelemalla yrityksiä ja muita toimijoita sekä vertailemalla...

Tervetuloa Ruokalaakson elintarviketurvallisuusseminaariin keskiviikkona 22.4.2020 klo 12-14:30. Koronaepidemian vuoksi tilaisuus on siirretty täysin etäyhteydellä toteutettavaksi. Paikan päälle osallistuvaksi aiemmin ilmoittautuneiden ei tarvitse tehdä ilmoittautumista uudelleen. Etäyhteyslinkki lähetetään lähempänä tilaisuuden ajankohtaa....

Maaliskuun uutiskirje on ilmestynyt ja lähetetty tilaajille. Ruokalaakson uutiskirje ilmestyy noin kahden kuukauden välein ja kertoo Ruokalaakson kuulumisista, ajankohtaisista asioista sekä tulevista tapahtumista. Tsekkaa, mistä maaliskuun uutiskirjeessä on kerrottu tai käy...

Tämän päivän tuotemarkkinoilla kuluttajien mielipiteillä on merkitystä ja kuluttajalähtöisyyden selvittäminen kuuluu yritysten tuotteiden ja palveluiden kehittämisprosessiin. Kuluttajatutkimuksista saadaan arvokasta tietoa tuotteiden hyväksyttävyydestä, valintatekijöistä  ja käytettävyydestä kuluttajilla. Näin tuotteita voidaan kehittää...

Webinaarivartti: Kuluttajalähtäisyys tuotetestauksessa - kuluttajatutkimus Ruokalaakso järjesti perjantaina 7.2. webinaarin, jossa kerrottiin Savonia-ammattikorkeakoulun Future Food -yksiköstä sekä kuluttalähtöisyydestä tuotetestauksessa. Esittelijänä TKI-asiantuntija Johanna Kantala Savonialta. Katso tallenne! Alkuperäinen esityspäivä: Perjantai 7.2.2020 klo 13:00-13:15   Tallenne...

Tämän päivän tuotemarkkinoilla kuluttajien mielipiteillä on merkitystä ja kuluttajalähtöisyyden selvittäminen kuuluu yritysten tuotteiden ja palveluiden kehittämisprosessiin. Kuluttajatutkimuksista saadaan arvokasta tietoa tuotteiden hyväksyttävyydestä, valintatekijöistä  ja käytettävyydestä kuluttajilla. Näin tuotteita voidaan kehittää...

Tammikuun uutiskirje on ilmestynyt ja lähetetty tilaajille. Ruokalaakson uutiskirje ilmestyy noin kahden kuukauden välein ja kertoo Ruokalaakson kuulumisista, ajankohtaisista asioista sekä tulevista tapahtumista. Tsekkaa, mistä tammikuun uutiskirjeessä on kerrottu tai käy...

Tammikuun 2020 uutiskirjeessä esiteltiin Ruokalaakson elintarviketeknologiseen osuuteen liittyviä toimenpiteitä. Tutustu muutamiin hankeyritysten kanssa tehtyihin elintarviketeknologisiin kehittämistoimenpiteisiin tästä laajennetusta artikkelista. Yksi Ruokalaakson isoista kokonaisuuksista on alueellisen elintarviketeknologisen osaamisen ja saatavuuden kehittäminen yritysten...